Вісім троянд Шевченкової любові

Шевченківські дні учні Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 пригадали життя і творчість Кобзаря, поринули у світ його віршів і пісень та збагатилися мудрістю афоризмів генія українського народу. Найяскравішим заходом, безсумнівно, стала літературно-музична композиція «Вісім троянд Шевченкової любові».

Кожен учитель української мови і літератури має своїм святим обов’язком навернути учнів до творчості Шевченка, заохотити до перепрочитання і переосмислення його поезій, адже вони такі сучасні, попри 203-річчя Тараса Григоровича.

Протягом 9-10 березня учителі-словесники Олена Бабенко, Юлія Набок-Бабенко, Володимир Горбач провели у різних класах інтерактивні та інтелектуальні ігри за творчістю Т. Шевченка.

У коридорі школи було розміщено визначні цитати з Шевченкових віршів. А традиційні для Новопетрівської школи №1 «Сходи мудрості» складалися з цитат нашого сучасника, цьогорічного лауреата Шевченківської премії в галузі літератури – Івана Малковича.

Цікавим і яскравим завершенням Шевченкіани в нашій школі стала літературно-музична композиція «Вісім троянд Шевченкової любові», яку підготували учні 10 класу разом із класним керівником Ольгою Давидчук.

Тарас Шевченко завжди захоплювався красою жінки, уболівав за її долю, мріяв бачити щасливою. Про це свідчать його картини та портрети жінок, з якими звела доля поета-художника, і фото яких можна було побачити в презентації до заходу. Оксана Коваленко, Варвара Рєпніна, Ганна Закревська, Феодосія Кошиць, Агата Ускова, Катерина Піунова, Марія Максимович, Лукерія Півторак вісім прекрасних троянд було у житті Шевченка, та, на жаль, вони всі зів’яли, так і не подарувавши поетові великого щастя.

Дівчата-десятикласниці блискуче зіграли ролі Шевченкових коханих. А хлопці, перевтілившись у Шевченка в різні роки життя, щиро продекламували вірші Тараса Григоровича. Троянди як головні атрибути свята додали витонченості заходу.

Шкільний бібліотекар Лідія Далевська презентувала книжкову виставку з нагоди Шевченківських днів. А виступ гурту «Доремікс» (керівник – Олена Устінова) зворушив усіх присутніх на заході.

«Зняти з Шевченка шапку і кожуха» – заклик Івана Драча, озвучений ще в радянські часи, згадано Іваном Малковичем 9 березня цього року, під час вручення Шевченківської премії. Ми прагнемо осучаснити Шевченка, спроектувати його творчість на сьогодення. А це стає реальним насамперед тоді, коли учні читають твори Кобзаря, пізнають його долю та шукають шляхи розуміння.

/Files/images/SAM_1990.JPG

/Files/images/SAM_1993.JPG

/Files/images/SAM_2000.JPG

/Files/images/SAM_2007.JPG

Юлія Набок-Бабенко,

учитель української мови і літератури

Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1

Кiлькiсть переглядiв: 206

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.